Bunele maniere la nuntă

Luna Mai? Sezonul nunților începe oficial și, o dată cu el, viitorii miri intră în febra ultimelor detalii iar invitații încep să dea iama în magazine în căutarea cadourilor de nuntă.

Un prim lucru pe care îl voi sublinia este acela că nunta nu este despre tine, ci despre cei doi, iar asumarea acceptării unei invitații înseamnă că vei înțelege că nu totul se va învărti în jurul gusturilor tale, ci în jurul personalității mirilor. Asta înseamnă că ceea ce am scris într-un articol precedent, 7 lucruri pe care să NU le spui mirilor în ziua nunții, se exclude din start.

Participăm la nunți pentru oamenii dragi care au ales să îți unească destinele, spre bucuria lor și delectarea noastră. Am strâns aici câteva reguli de care trebuie să ții cont atunci când participi la o nuntă, indicații și recomandări de care să îți amintești atunci când nu știi cum să procedezi sau când ai tendința de a spune că ”merge și așa”.

Răspunde invitației în timp util

Indiferent că este vorba de un prieten apropiat sau de o rudă îndepărtată, încearcă să răspunzi imediat ce ai primit invitația, mulțumind mirilor pentru că s-au gândit la tine. Dacă nu pui acest detaliu pe lista de priorități și apari neanunțat la nuntă, le vei da mirilor planurile peste cap, în special dacă fiecărui invitat i-a fost atribuit un loc special la masă. Nu mai suntem pe vremea în care nuntașii se ospătau pe bănci din lemn, iar mâncarea se făcea la ceaun, și chiar și în cazul unei nunți la cort, precum a noastră, oaspeții neinvitați pot strica o bună parte a planurilor, ducând la situații precum insuficiența spațiului, a mâncării și a ospătarilor.

De asemenea, nu uita să specifici dacă vei veni însoțit sau nu, alături de copii sau doar împreună cu soția. Ideal este să participați fără copii mici: aceștia pot deveni gălăgioși, agitați și obosesc repede, dar dacă vă asumați participarea împreună cu ei, trebuie să îi supravegheați în permanență, pentru a nu deveni subiectul anumitor accidente.

Ai grijă la ținută!

În funcție de tematica nunții, aceasta trebuie să fie, în lipsa altor specificări din partea mirilor, elegantă. Adică fără încălțăminte sport și jeanșii de mers la cumpărături. De asemenea, dacă participi și la cununia religioasă, trebuie să ții cont că trebuie să porți ceva decent în biserică. În ORICE biserică! Nunta nu este despre tine, ci despre cei doi: în momentul în care ți-ai asumat participarea, trebuie să ții cont de naționalitatea, cultura și religia mirilor, iar vestimentația ta trebuie să atragă atenția doar prin eleganță și prin felul în care se potrivește stilului tău, nu prin indecență și vulgaritate.

#GIRLSONLY

  • În cazul nunților în natură, gândește-te de două ori înainte de a alege o pereche de pantofi cu toc înalt. Ca mireasă am purtat tocuri înalte, chiar dacă atât ceremonia religioasă cât și masa au fost în natură, însă m-am asigurat că perechea de la Ancolette a avut câteva ore de purtări anterioare. Dacă nu ești obișnuită cu tocurile, fă-ți un serviciu și uită-le acasă. Picioarele tale îți vor mulțumi mai târziu.
  • Mireasa este singura care poartă alb în ziua nunții! În calitate de invitate, rochițele de culoare albă sau ivory deschis, sunt excluse, încălcarea acestei reguli dovedind o lipsă de respect față de mireasă. Singura excepție este cea a dress code-ului ”all white”, care este foarte rar întâlnit înRomânia. Într-adevăr, sunt mirese care nu se vor simți eclipsate, însă crede-mă că familiile celor doi vor fi iritate, și nu îți dorești să fii exact ”acea fată”. Nu mă întrebați de unde știu…

 

Fii punctual!

Programează-ți traseul în așa fel încăt să ajungi cu 20-30 de minute înainte de începerea ceremoniei religioase. Astfel ai suficient timp pentru a-ți găsi un loc, pentru a saluta persoanele cunoscute de la nuntă și a admira împrejurimile. Dacă ai întârziat, intră discret și alege unul dintre locurile din spate. Nimeni nu se mai poate concentra pe ceremonia religioasă la ivirea unei zâne plină de pampoane, care se îndreaptă zglobie către primele rânduri ale bisericii, tropăind pe podea în timp ce salută în stânga și în dreapta câteva cunoștințe pe care nu le-am mai văzut de mult timp.

 

Dă-ți telefonul pe modul silențios!

 

Fii moderat în consum!

Patru sau cinci feluri de mâncare? Aperitiv, supă, sarmale, friptură, candy bar, bar deschis, băuturi și platouri pe masă, colț cu înghețată. Ai grijă cum și cât mănânci și bei. Îmbătarea nu este o opțiune, iar dacă știi că ai stomacul dificil, asigură-te din timp că ai la tine tot ceea ce ai nevoie pentru a preîntâmpina o problemă.

La nunta noastră, habar nu avem cum a arătat candy-barul vegan (însă am auzit că a fost delicios!). De ce? Pentru că înainte ca noi să ajungem la masă și înainte de rugăciunea de binecuvântare a mesei, câțiva invitați s-au servit cu tot ce au găsit acolo. Doar pentru că ești la o nuntă, iar băuturile și dulciurile sunt la discreție, nu înseamnă că trebuie să profiți de lucrul acesta. Dacă mirii vor fi mult prea ocupați pentru a te observa, fi sigur că se vor găsi suficient de multe alte persoane care să le aducă la cunoștință câte ravagii ai făcut, post-eveniment.

 

Prezintă-te…

…părinților celor doi și persoanelor lângă care stai la masă. Fă-ți noi cunoștințe și faceți schimb de amintiri despre cei doi miri. Unde s-au cunoscut? Sunt rude cu cei doi? Cu ce se ocupă? Unde au studiat? Unde locuiesc? Ce lucruri aveți în comun? Este foarte jenant să stai la masă lângă persoane pe care nu le cunoști, iar nunțile sunt prilejuri bune de a investi în relații sociale care vor da randament în viitor.

 

Dacă oferi un cadou, asigură-te că atașezi și o felicitare înăuntru.

…cu urări de bine și toată prețuirea ta. De ce? În cazul în care mirii primesc multe cadouri, ținând cont de intensitatea momentului, acestora le poate scăpa de la cine provine fiecare cutie mare și roșie atent ambalată. Lucrul acesta este cu atât mai necesar cu cât nu se oferă cadourile direct mirilor, ci acestea se lasă pe masa amenajată special pentru ele. Am primit o mulțime de cadouri superbe la nuntă, însă pentru unele dintre ele nu vom ști niciodată cui să mulțumim, pentru că invitații au omis lăsarea unei notițe.

 

Nu pleca înainte de tăierea tortului!

Dacă ești totuși constrâns de împrejurări să o faci, părăsește evenimentul discret, fără a trece pe la miri pentru a-i anunța. Dacă mergi la cei doi după aperitiv pentru a le oferi darul, ceilalți invitați vor considera că nunta s-a spart deja. Anunță-i pe socrii mici sau mari și prezintă-ți felicitările printr-o felicitare adăugată darului.

 

Acestea sunt o parte din regulile de bun simț pe care le-am descoperit eu, privind conduita în cadrul unei nunți, și care se aplică indiferent de localizarea culturală sau religioasă a nunții. Cum ți se par? Cu care nu ești de acord? Ce alte principii ale bunelor maniere la nuntă  cunoști? Scrie-mi într-un comentariu, pentru a ne îmbogății reciproc.

 

Mult spor la pregătiri și… nunți lipsite de (prea multe) peripeții!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s