10 întrebări pe care să ți le pui înainte de a alege o facultate

Dacă pentru cei mari a sosit primăvara, iar odată cu ea a început să se simtă aroma îndepărtată a concediului, pentru cei care finalizează anul acesta gimnaziul sau liceul începe o perioadă presărată cu crize existențiale, nopți nedormite și duzini de Omega3 și GingkoBiloba.1-21

Simți că te înăbușă nu doar presiunea profesorilor și a părinților de a obține note exemplare, dar și urgența luării unei alegeri. Jurnalism? Medicină? Științe Politice? Economie? Construcții? Industria alimentară?

Și nu te gândești prea mult. Dai cu banul bătând străzile capitalei cu actele la subțioară, depunându-ți dosarul la toate facultățile la care ți se pare că, poate, poate, te-ai încadra.

Am știut cu un an și jumătate înainte că îmi doresc să intru la SNSPA Comunicare și Relații Publice. Acolo mi-am depus singurul dosar pe care îl aveam și acolo am terminat trei ani minunați, în limita sistemului românesc, bineînțeles.

Însă aveam la activ o tabără de orientare profesională, un semestru întreg în care am făcut consiliere profesională în ultimul an de liceu, ca materie obligatorie la Liceul Teologic Adventist ”Ștefan Demetrescu” din București și niște părinți care au insistat să aplic exact acolo unde îmi doresc. Am știut că asta e pentru mine și că în domeniul acesta îmi doresc să lucrez toată viața.

Însă…nu am fost înconjurată de persoane care au avut aceleași oportunități. Sistemul românesc are lacune serioase pe partea de orientare profesională a elevilor. Mult prea des copiii aleg după cum își doresc părinții sau în funcție de opțiunile prietenilor lor. De aceea mă trezeam zilnic la facultate cu amfiteatrul împărțit în două: unii frustrați și nemulțumiți, veniți pentru prezențe și fără nici cel mai mic interes pentru materia predată, iar alții sârguincioși și interactivi, o adevărată sursă de inspirație atât pentru profesori cât și pentru noi, studenții. De prima categorie fugeam la fiecare proiect în echipă: întotdeauna se plângeau, parcă nimic din ceea ce era predat acolo nu le era de folos, nu își găseau nici sensul, nici rostul și aveau dureri de cap după fiecare petrecere la care își pierdeau nopțile. Crede-mă, nu vrei să te încadrezi aici!

Mi-a luat ceva timp să realizez că vina cea mai mare nu era a atitudinii prezente, ci a deciziei de a se alătura unei facultăți care era nepotrivită pentru ei. Bineînțeles că nu îți poți găsi de lucru într-un domeniu de care nu ești pasionat și vei blama întreaga viață inutilitatea cursurilor urmate.

Dă-ți seama la timp dacă urmarea unei facultăți va avea beneficii durabile pentru cariera ta sau dacă îți dorești să intri direct în câmpul muncii. Nu pierde timpul cu lucruri care nu te apropie de ceea ce își dorești să faci în viață. Altfel? Devii un necaz pe două picioare pentru toți cei care te înconjoară.

Îți las mai jos cele mai importante întrebări cu care m-am confruntat eu atât în tabere și la cursurile de orientare în carieră, cât și în dialogurile interioare.

Ia-le în serios și oferă-ți răspunsuri reale!

  1. Cum arată viața ta ideală?

În aglomerația urbană, într-un loc liniștit, pe malul mării sau în vârful muntelui? Lucrând pentru afacerea ta sau pentru visele altora? În echipă sau pe cont propriu? Dedicat carierei sau implicat în proiecte umanitare? Plecat în afară sau cu interese în politică? Cum îți dorești să îți petreci weekendurile?

Știi de ce contează cum arată viața ta ideală? Pentru că imaginea aceasta îți oferă un plan, iar un plan bun este ca o hartă care îți arată pe unde să mergi. Planifică-ți viața asta, meditează la ea, pune-o pe hârtie sau fă-ți un dreamchart cu lucrurile principale.

  1. Cum se desfășoară o zi perfectă pentru tine?

Cu meditație și aerobic la 5 a.m.? Cu cafea sau smoothie la micul dejun? Cu trei ore pierdute în trafic sau lucrând de acasă? Cu lucru de la 09:00-16:00? Trebuie să îți placă ceea ce faci. Trebuie să fii pasionat de proces, măcar pe jumătate pe cât ești de pasionat de rezultate. Ne uităm la filme cu oameni prinși în rutina cotidiană a unei vieți pe care nu și-au dorit-o. Dar, ce să vezi? Au o revelație în urma unui eveniment surpriză iar totul se schimbă la 180°.

Îmi pare rău să îți spun, dar într-o lume în care toți se cred excepții sau inspirație în filme de comedie, trebuie să ne trezim și să fim onești cu viața noastră. Ne convine să credem sau nu, excepțiile doar întăresc regulile, iar regula este că e imposibil să te culci pe moale dacă ți-ai făcut un pat din vreascuri. Este imposibil să te trezești trăind o viață împlinită, dacă aștepți să îți pice din cer toate dorințele. Da, cu tine vorbesc, puștioaica de 18 ani care dă scroll 12/24h mocnind de invidie în timp ce privește iluzia perfecțiunii din viețile altora.

  1. Cum te vezi peste 5 ani? Dar peste 10? Dar peste 15?

Când eram mică îmi doream să devin bibliotecară, jurnalistă și arheolog. Nepoțelul meu își dorește să fie doctor stomatolog și fotbalist. Surioara mea se vede cântând pe scenă, iar prietena mea cea mai bună dezvoltând propria afacere de succes.

Dar tu? Îți mai coincid planurile cu visele din copilărie? Dacă nu, de ce? Prea mult de muncă? Ținteai prea sus? Erai ”doar un copil”?

Surioara mea are un obicei foarte fain, pe care mi-aș fi dorit să îl fi avut și eu când aveam vârsta ei. Își scrie scrisori. Își scrie scrisori de ziua ei, pentru ea, când va fi mai mare, scrisori pe care urmează să le deschidă peste mai mulți ani. Exercițiul ăsta îți oferă atât un moment de introspecție, ajutându-te să relizezi unde erai și unde ai ajuns, ce speranțe și planuri s-au împlinit și care au fost puțin cam ireale, cât de tare semeni cu celălalt ”eu” și cum s-a schimbat gândirea ta între timp.

  1. Ce activități te entuziasmează cel mai mult?

Ce hobby-uri ai? Ce îți place să citești? Ce îți stârnește creativitatea? Ce te face să zâmbești cu gura până la urechi? Chiar dacă nu ai cum să transformi lucrul ăsta într-un viitor job, cum vei lăsa latura aceea să se dezvolte în paralel ce ceea ce faci?

Pe lângă marketing și PR, activități ce fac parte din trecutul, prezentul și viitorul meu și toată munca de secretariat implicată de ele, îmi mai plac mult două lucruri: să scriu și să călătoresc. Sunt conștientă că nu voi câștiga niciodată bani din lucrurile acesta, însă satisfacția adusă este mult prea mare ca să le îngrop undeva pentru totdeauna. Așa că am încercat să le integrez în ceea ce fac. M-am implicat în activități în care pot mă pot exprima prin scris și în care pot călători, mi-am ales un partener de viață îndrăgostit de mine, de ceea ce (îi) scriu și de călătorii, iar planurile mele de la începutul fiecărui an se concentrează întotdeauna și pe aceste două pasiuni.

  1. Ce ai alege să faci, dacă ai ști că nu ai da greș?

Teama. Presiunea părinților. Norma socială sau tradiția bisericii.

Ne tragem înapoi înainte de a ne avânta înainte. Presiunea de a reuși din prima și de a fi realizați imediat ce am început să ne dăm interesul, ne rănește cumplit odată cu primul insucces.

Arhitect? Antreprenor? Profesor? Fermier? Inginer?

Alegi drumul care te pasionează sau optezi pentru calea cea mai sigură?

Nimeni nu se naște știind să înoate. Am înghițit litri întregi de apă sărată și câteva porții de verișori de-ai spirulinei, până când am reușit să mă mențin la suprafață. Mi-am julit genunchii întreaga vacanță de vară de la grupa mare, înainte să îmi pot desface în siguranță roțile ajutătoare de la bicicletă. Și tu ai pățit la fel, îți mai amintești?

Fii blând cu tine…

  1. Care sunt cele mai mari calități ale tale?

Poate ești un bun ascultător. Poate observi foarte bine detaliile. Poate știi să transformi în minuni fiecare material care îți pică în mână. Ai ureche muzicală. Sau ești un bun organizator. Ești empatic? Răbdător? Persuasiv? Negociator de temut? Critic excelent? Deții abilități de comunicare sau îi motivezi nemaipomenit pe cei din jur?

Ce crezi că apreciază oamenii cel mai mult la tine? Întreabă-i. În ce domeniu sunt apreciate foarte mult aceste calități? Domeniul pe care te gândești să îl urmezi se potrivește calităților pe care le ai? Ce abilități vor fi lăsate pe dinafară?

  1. Care sunt cele mai mari defecte pe care le ai?

Dezorganizat? Insensibil? Sau prea sensibil și delicat? Morocănos? Intolerant la schimbare? Imprudent? Încăpățânat? Cât de mult vor conta lucrurile acestea în cariera ta?

Dacă intenționezi să lucrezi în programare, puțini vor fi afectați. Dar dacă ai abilități de antreprenor și vrei să îți deschizi o firmă/atelier etc, cum te vei înțelege cu echipa?

Ce îți reproșează persoanele care nu te suportă? Cât crezi că este fondat?

O cunoștință deține un magazin de unelte indispensabile celor care locuiesc la țară. Găsești de toate acolo, mai puțin zâmbete și voie bună. Este atât de îmbufnat și răutăcios, încât, în ciuda prețurilor mici, am auzit meșteri buni care spuneau că preferă să cumpere puțin mai scump și mai de departe decât să cumpere de la el.

  1. Cum te văd cei din jur?

Chiar dacă majoritatea credem că cei din jur ne văd în funcție de preconcepțiile lor despre noi, este bine să ceri părerea câtorva persoane care te cunosc foarte bine. Apropiați din familie, care știu la ce te pricepi, ce te pasionează și în ce domeniu nu ai pic de competențe, sau persoane cu care ai lucrat în diferite proiecte: un profesor cu vocație, un mentor pe care îl admiri, un coordonator din ultima tabără în care ai participat.

Știi de ce este bine să faci asta? Pentru că ei s-ar putea să îți reconfirme propriile păreri, sau să te ajute să îți descoperi abilități și perspective noi, care nu ți-ar fi trecut prin minte. Este uimitor câte lucruri pot observa ceilalți în noi: calități pe care nu le-am fi bănuit niciodată sau defecte pe care le credeam ascunse sub trei straturi de naftalină..

  1. Ce te face diferit față de ceilalți oameni din anturajul tău?

O bună parte din ceea ce suntem este influențat de ceea ce au ales alții pentru noi: familia în care ne-am născut, casa în care am crescut, oamenii printre care am copilărit, școala și biserica la care am participat.

Eu cred însă în fiecare avem un atribut special, care ne diferențiază de toți oamenii din jurul nostru. Și aici nu mă refer la amprenta digitală, ci la ceva mult mai profund de atât. Cum te-ar descrie cel mai bun prieten într-un singur cuvânt? Dar profesorul tău preferat? Ce te face să ieși în evidență? Ce te-ar individualiza față de un posibil frate geamăn?

Cum vei putea fructifica darul acesta pentru a putea oferi celorlalți cât mai mult din tine? Care este cel mai bun drum pe care îl poți urma pentru a face din lumea asta un loc mai bun, folosindu-te de ceea ce ți-a fost dat? Nu, nu mă refer la facultate sau la profesie, ci la vocație.

  1. Cum te va ajuta o diplomă în atingerea țintelor tale?

Te va ajuta, sau poți ajunge acolo și fără ea? Ai face-o doar sub presiunea societății sau din încredințarea că vei găsi acolo oamenii care să îți deschidă ochii cu adevărat? Este o vorbă aici în Maramureș: ”Dacă ai nevoie de lapte, nu îți iei vacă ci îți cumperi lapte”. Nu lua o haină groasă când este cald afară și mai ales, nu lua o haină cu 5 numere mai mică sau mare decât tine.

În același timp, ai grijă la cei care promovează succesul fără facultate și studii superioare, și amintește-ți că Bill Gates și Mark Zuckerberg au abandonat Universitatea Harvard, nu Spiru Haret la fără frecvență…

În unele domenii, o facultate îți poate fura între 3-5 ani, fără a-ți aduce niciun beneficiu, în alte domenii pot reprezenta o modalitate de a urca mai sus și mai repede pe scara împlinirii profesionale.

Îmi doresc ca ceea ce ți-am scris mai sus să îți ofere o motivație serioasă de introspecție cu privire la perioada care îți stă înainte. Liviu îmi mai șoptește un bonus, pe care și l-ar fi dorit pe când avea 18 ani: înainte de alege un liceu/facultate/profesie, du-te și vezi cu ce se mănâncă domeniul acela. Autoinvită-te la câteva cursuri, stai de vorbă cu niște profesori de la respectiva instituție de învățământ și roagă un cunoscut să te ia și pe tine o zi la birou.

Încă îți mai place?

Sau îți place chiar mai mult decât inițial?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s