Înainte de a o cere în căsătorie…

Cine s-ar fi gândit că se pot întâmpla atât de multe lucruri în cursul unui an?

În urmă cu doar un an și câteva zile, într-o tabără de revelion, după o zi de naștere plină de surprize, Liviu mă scoate afară și îngenunchiază în fața mea, punându-mi întrebarea al cărui răspuns avea să îmi zguduie tot anul 2018 din temelii. A fost un moment minunat, însă ceea ce s-a întâmplat înainte și în perioada imediat următoare mi s-a părut vital pentru faptul că noi, astăzi, am continuat să fim împreună.

Sunt cupluri care s-au căsătorit la trei luni după ce s-au cunoscut, iar astăzi, 20 de ani mai târziu, au o puzderie de copii sănătoși și se iubesc de o mie de ori mai mult decât în ziua nunții. Sunt și cupluri care, căsătorindu-se după 5-6 ani de relație, s-au despărțit după încă unul, din cauza incompatibilităților care au intervenit. Iar între cele două extreme suntem noi, oamenii obișnuiți, puțini sceptici, puțin fricoși și puțin mai mult egoiști. Indiferent de tipul de dragoste care a aprins flama în cazul tău, înainte ca hormonii să îți dicteze deciziile importante, l-am luat pe Liviu de-o parte și am găsit câteva lucruri care ți-ar putea fi de folos…

Oferă-ți răspunsuri sincere la următoarele întrebări:

  • Chiar o iubesc, sau am nevoie de ea/el pentru că mă face să mă simt apreciat, valoros, iubit sau în siguranță?
  • Avem perspective similare cu privire la viitor?
  • Îi ofer eu dragoste? Mă tratează ea cu respect? Dacă nu, ce crezi că va determina schimbări în viitor?.
  • Există defecte pe care i le suport cu greu? Poate nu o placi atât de mult fizic, sau îți displac accesele ei de anvonită cronică (anvonita = dragul de a vorbi despre de toate și nimic, cât de mult este posibil; un cuvânt inventat, derivat de la ”anvon”, bineînțeles) sau de cicăleală agresivă. Cât de tare se vor amplifica acestea în 4-6-8 ani?
  • Cum ne vom înțelege drept colegi de cameră? Cine va duce gunoiul? Cine va face patul? Dar mâncarea?
  • Ce viziune avem cu privire la viața de familie și apariția copiilor? Suntem familiști convinși, familie tradițională sau adepți ai egalității absolute? Ați discutat deschis despre detaliile acestea?
  • Avem același set de valori morale și spirituale? Personal nu cred în căsătoriile dintre religii sau culturi: întotdeauna unul din cei doi trebuie să renunțe la principiile și credințele lui. Cine va fi acela?

Știu, știu, dragostea e romantică, cu fluturi și cu miros permanent de levănțică. Nimeni nu se gândește, în timpul unei întâlniri siropoase, la faptul că el își aruncă șosetele pe unde nimerește prin casă, sau că ei îi displace să primească musafiri. Parcă nu îți vine a crede că fata cârlionțată de lângă tine va insista să aveți aceeași normă de vase la spălat, chiar dacă tu ai normă întreagă la serviciu, sau că băiatul care îți șoptește suav că ”ești darul lui Dumnezeu pentru mine”, este creștin doar pentru o zi pe săptămână.

Lucrați împreună

Dacă ai trecut de media de 23 de ani care reprezintă momentul de maturizare al băieților, este foarte posibil că privești acest moment cu multă seriozitate, punându-ți întrebări despre compatibilitatea voastră. Unul dintre lucrurile care ne-au ajutat pe noi să trecem de atmosfera de întâlnire romantică a fost implicarea în proiecte comune. Au fost puține acele ocazii când Liviu a realizat caracteristicile mele negative, ca în tabăra de refugiați în care făceam voluntariat împreună pentru o organizație caritabilă. Lacrimi, nervi și lacune majore în abilitățile mele de lider (dar și amintiri de neuitat, însă nu despre ce apare pe Facebook discutăm aici). Sau când am fost împreună într-o tabără de dezvoltare socio-emoțională și am plecat jelind în cameră, pentru că nu am reușit să câștig un joc.

Faceți voluntariat, mergeți în tabere, luptați împreună pentru o cauză comună sau înscrieți-vă într-o echipă de sport.

Du-te la ea acasă. Iar apoi mergi din nou, nu doar la cinele gătite cu atâta dăruire de mama ei. Stai câteva zile acolo, și știi de ce? Pentru că ea va intra în familia voastră având așteptarea ca lucrurile să se petreacă la fel ca în familia ei, plus îmbunătățiri. Și ai nevoie să cunoști așteptările ei reale, nu doar cele legate de albăstrele săptămânale și bilețele de dragoste.

Citește și citește-o

Citește cărți de pregătire premaritală. Citește cărți despre managementul conflictului în relațiile interumane. Învață cum să comunici pe limba celuilalt. Cere sfatul unor persoane pe care le apreciezi pentru relațiile pe care le au și în care ai încredere că vor păstra obiectivismul. Citește cărțile ei preferate, chiar dacă nu le vei savura cu aceeași pasiune cu care le-a citit ea în clasa a IV-a. Citește despre hobby-urile și profesia ei: nu ca să o ajungi din urmă și să o pui la zid prin cunoștințele tale enciclopedice, ci ca să înțelegi mai bine care îi vor fi provocările de acum înainte, pe plan profesional. Deslușește-i lacrimile adevărate și zâmbetul sincer, ca să îți dai seama dacă te vei putea lupta o viață cu alungarea primelor și cultivarea celui de-al doilea.

whatsapp image 2019-01-09 at 09.04.46

Momentele surpriză sunt riscante

Una dintre cele mai mari temeri ale lui Liviu era aceea că nu știa cum voi reacționa. Să vorbească mai întâi cu părinții mei? Să discute deschis cu mine despre cum îmi doresc să fie nunta? Cerând sfatul cunoștințelor lui, a aflat că majoritatea stabiliseră deja data nunții, locația și faptul că își doresc să se căsătorească, iar ea aștepta doar inelul. I s-a părut că varianta aceasta sărăcește mult fumusețea surprizei: ”Ori sunt bărbat și îmi asum riscul că va spune nu, ori aleg calea ușoară și o cer printr-un mesaj pe WhatsUp”

Îți dorești să nu riști atât de mult? Îți poți da seama de planurile ei față de o eventuală căsătorie prin glume, scurte aluzii sau discuții despre ”acel prieten” îndepărtat (da, da, asta mi-a suflat-o Liviu).

Momentele speciale se marchează cu flori

Fie că îi propui oficializarea relației voastre, fie că o ceri în căsătorie, fă din asta ceva cu adevărat special PENTRU EA. În funcție de preferințele și temperamentul ei, vei decide dacă vei face asta într-un loc public, alături de prieteni, familie și alți spectatori, sau într-un loc privat, în care să fiți doar voi doi. Nu plănui momentul acesta în funcție de preferințele tale: sunt multe cupluri formate dintr-un extrovertit debordant de sociabil și o introvertită teribil de timidă, care preferă să păstreze momentele acestea private.

Stabilește cu grijă locația și regizează cu atenție momentul: flori, lumânări și o cină romantică într-unul dintre locurile voastre favorite? O clipă de spontaneitate pe care o aștepți de câteva săptămâni pentru a o surprinde într-un moment în care sunteți foarte fericiți amândoi? Sau poate un cadou întârziat oferit de ziua ei de naștere, așa cum a fost în cazul meu? Indiferent de opțiunea ta, asigură-te că acesta va fi un moment cu adevărat special și că va avea ce să răspundă la întrebarea ”Și mai spune-mi o dată, bunico, cum s-a înroșit bunicul cu trandafirii în mână?”

Evită să îți îndrepți creativitatea către ”inele de logodnă ascunse în desertul de la restaurant” sau în cereri în căsătorie făcute pe 14 februarie. Sunt clișeice și pot degenera într-un mod mai puțin plăcut. Îi place să călătorească? Are mici ”obsesii” cu privire la anumite culori, teme sau melodii? Apreciază deosebit de mult crafturile făcute de tine? Este pasionată de drumețiile la munte, de ciclism sau de înot? Detestă ciocolata și florile, dar iubește cărțile? Îți recomand să ții cont de lucrurile acestea atunci când începi să pui la cale un astfel de eveniment.

Momentele speciale se gândesc practic

Trebuie să știi că un restaurant bun se închiriază cu 10-12 luni înainte de un eveniment. O rochie de mireasă, pentru multe viitoare miresici, presupune zile întregi de căutări și probe, iar atunci când rochia este comandată din altă țară, durează cca. 3-4 luni ca aceasta să ajungă la destinație. Mulți fotografi au agendele încărcate cu luni de zile înainte de începerea sezonului, iar invitații din afara țării au nevoie de timp pentru a-și planifica concediile și pentru a-și achiziționa biletele de avion. Dacă nu sunteți genul acela de cuplu super spontan, care preferă o nuntă cu 20-30 de invitați uneia cu sute de persoane, atunci trebuie să îei în calcul toate aceste lucruri înainte de a o cere în căsătorie.

Momentele speciale necesită un fotograf

Cunosc băieți care consideră, având motive întemeiate, că o cerere în căsătorie trebuie să rămână doar întrei cei doi. Fără spectatori, aparate foto sau camere de filmat. Un moment atât de special și intim nu poate fi împărtășit cu persoane care nu îi înțeleg nici profunzimea, nici bătăliile interioare.

În același timp, le cunosc și pe prietenele lor, care mi-au spus, mai în glumă, mai în serios ”Diana, asigură-te că va fi cineva pe aproape, măcar cu un telefon cu cameră foto bună, când mă va cere în căsătorie!” Și au și ele dreptate.

Dacă ți se pare că acesta este momentul tău de glorie, șă știi că acesta este momentul ei de surpriză: iar Liviu mi-a spus că, pentru fericirea ei de-o clipă și amintirile deosebite de-o viață, merită să îți lași argumentele de o parte în momentul acela. Doar de dragul ei.

Nu planifica lucrurile acestea conform tiparelor altora.

Fă-o în felul tău, dar mai ales al vostru.

Fotografii: Rebeca Bălăceanu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s