4 aspecte ale nunții tale în care nu merită să investești mulți bani!

Doar după ce fixezi data nunții începi să înțelegi de ce instituția căsătoriei a devenit doar o opțiune variabilă pentru cuplurile moderne. Bătăi de cap, responsabilități noi și o mulțime de cheltuieli justificate doar de ”pentru că toată lumea face așa”. Se justifică o singură zi de lux și bucurie, pentru anii de zile ulteriori în care să nu o poți scoate la capăt cu ratele la bancă?

Acesta este un articol pentru fete. Dragi băieți, Liviu mi-a spus să vă transmit că ”trebuie să investiți în tot ce vă cere în mod punctual logodnica, altfel se lasă cu scântei”. Încă nu m-am prins la care scântei se referă, dar…

Un sondaj aleatoriu printre cunoscuții la casa lor ți-ar arăta că primele lucruri în care ar investi mai puțin decât au făcut-o sunt exact cele punctate de mine mai jos, și ar păstra un fond mai mare pentru luna de miere și echipa foto-video.

Au trecut câteva luni de când am trecut și eu prin asta și, privind retrospectiv, am întocmit o listă de lucruri în care nu merită să investești atât de mult pe cât își doresc directorii de marketing să o faci.

1.Invitațiile de nuntă

În primul rând, când vine vorba de invitații, țineți minte că ÎNTÂI SE CUMPĂRĂ PLICURILE, APOI SE STABILEȘTE MĂRIMEA INVITAȚIEI. Niciodată invers. Altfel, vă veți trezi ca mine, că bateți Europa, Dragonul Roșu, Doraly, Obor, Romană, Universitații și cam toate librăriile mari din București, pentru a căuta ceva potrivit (până la urmă am găsit pe un site de pe internet, yuhuuu!).

Apoi, gândiți-vă bine dacă vreți să le faceți voi, de mână, sau vreți să economisiți timp, bani și bătăi de cap și să le comandați direct de pe internet. Da, da, da, știu! E nunta voastră și vreți să vă reprezinte în întregime…și eu am uitat că, în afară de mama și bunica, toți ceilalți le vor depozita pe fundul coșului de gunoi, imediat după ce vor salva data evenimentului în telefon. Dacă vă doriți să le faceți handmade, luați în calcul costul hârtiei, al graficianului, al plicului și al imprimării. Uneori suma este de 3-4 ori mai mare decât dacă ați alege prima variantă.

Dacă doriți să sigilați plicul cu ceară și sigiliu personalizat, optați din timp pentru o variantă economică, dând comandă de un sigiliu tematic de pe AliExpress sau alte siteuri similare, sau confecționați-l singuri (așa cum ne arată #themillennialfamily aici ) . Sunt absolut hilare sumele de 80-150 de lei cerute de site-urile și magazinele locale pentru un sigiliu personalizat, pe care îl folosești o singură dată.

O altă variantă pe care am luat-o în calcul la sugestia unei prietene #uthecutestJenn este cea a invitațiilor online. După ce am făcut câteva sute de invitații, ne-am dat seama că timpul este mult prea scurt pentru a le putea trimite tuturor, așa că am găsit platforma aceasta pe care ne-am făcut site personalizat cu invitație pentru persoanele dragi aflate la distanță.

 

2.Rochia de mireasă

Dacă nu cumva ești vreun star al lumii mondene (și cu siguranță nu ești, pentru că eu scriu aici despre și pentru oameni normali, cu venituri medii), puțin probabil că vor fi persoane la nuntă care să îți evalueze frumusețea în funcție de brandul rochiei de mireasă sau firma costumului de mire. Rochia de mireasă o porți o singură zi, eventual o iei și la ședința foto ulterioară nunții. Într-adevăr, pe lângă materialul și croiala de calitate, aceasta trebuie:

  1. să te reprezinte,
  2. să îți placă la nebunie
  3. și să te facă să arăți precum o prințesă!

Iar costumul lui trebuie să fie suficient de calitativ ca să poată fi purtat ulterior. Dacă îți dorești să economisești la acest capitol poți opta pentru o rochie făcută la comandă într-un atelier care nu are neapărat un cont popular de Instagram (da, da, în prețul rochiei intră și activitatea de pe social media, doar nu crezi că plătești doar manopera și materialul?), poți vâna reducerile din perioada primăverii din atelierele renumite sau poți închiria una, dacă o găsești pe gustul tău.

O bună prietenă, cu câteva luni înainte de propria mea nuntă, mi-a mărturisit că ar fi dat orice în luna de miere să fi cheltuit mai puțini bani pe rochia de mireasă și să fi păstrat banii pentru o săptămână în plus în scurta vacanță de după. Am prietene care au dat 600 de euro pe voal, au dat pe costumul mirelui mai mult decât pe rochia lor, iar pe pantofii de nuntă cât pe toată încălțămintea purtată de ele într-un an. Am mai scris într-un articol anterior: dacă tăticu` e bancher, politician sau deține ceva funcții similare, mergi înainte! Dacă nu, gândește-te de mai multe ori: chiar merită să dau bani pe ceva ce nu îmi permit, pentru un detaliu de o singură zi? De ce o fac? Pentru a-mi satisface propriul orgoliu sau pentru a le da peste nas altora? Poate îți sună acuzator, însă eu m-am surprins de multe ori în acest maraton organizatoric, alegând să fac lucruri aparent justificate, având motivații nesănătoase în spate.

Eu am optat pentru varianta a doua: mi-am găsit favorita la un târg de nunți, iar apoi, când am mers în atelier, #surpriză am găsit redus exact numărul meu! Și avea și buzunare! Pantofii i-am făcut la comandă, într-un atelier românesc . Roz sidefat, din piele: le prevăd o viață lungă de acum înainte. I-am purtat pe tot parcursul nunții: au rămas intacți, chiar dacă am alergat prin iarbă, mi-a intrat tocul printre pietre și locuri similare, cum se întâmplă la o nuntă în aer liber. Voalul? Nu mi-am dorit să port unul, dar, pentru că tradiția locală din Maramureș spune că voalul face diferența între o domnișoară și o femeie, am decis, cu două săptămâni înainte de nuntă să îmi fac unul simplu de tot și lung, cusut la un atelier de croitorie de încredere. Am dat în jur de 70-80 de lei pe el, cu tot cu material, manoperă și accesoriu. Unul identic, ca material și mărime, dar fără accesoriu, costa 600 de lei în atelierul din care mi-am luat rochia de mireasă.

 

3.Aranjamentele florale

Florile? Sunt singurele produse care se strică la două zile după achiziție și pe care nu le returnăm. Atât de frumoase, delicate și fragile simultan. Și scumpe, în special dacă întrebi un bărbat.

Detaliile florale dau gust și farmec nunților, tocmai de aceea este un punct din care trebuie să tai cu multă înțelepciune, în funcție de preferințele și stilul personal, sezonul nunții și bugetul alocat acestei investiții. Eu mi-am dorit multe flori naturale (doar un panou lateral a avut flori artificiale) care să se încadreze în tematica de nuntă în aer liber pe care am avut-o, iar Mirela (aka. Fleurs de Paris), sora soțului meu, a făcut minuni din florile alese de mine!

39522101_1376508342493283_8095249763609346048_n

Cum poți economisi bani de aici? În urma consultării atelierului de artă florală care se va ocupa de decorarea evenimentului tău, poți opta pentru un mixt între natural și artificial: o parte a aranjamentelor să fie naturale, precum buchetul, coronițele domnișoarelor de onoare etc, iar o parte să fie din flori artificiale, precum aranjamentele de pe mese și photobooth-ul. Poți alege să împarți o parte a aranjamentelor cu o altă nuntă consecutivă cu a ta, sau poți dona o parte a florilor unor case de bătrâni sau unor centre de plasament, pentru a le înfrumuseța nu doar jumătate de după-amiază, ci o săptămână întreagă.

 

4.Detaliile inutile

În jurul nunților s-au dezvoltat o mulțime de businessuri comercializatoare de iluzii și praf în ochi, care își trag profitul din satisfacerea ego-ului clienților. Nu tot ce țipă puternic Ia-mă pe mine! Alege-mă pe mine, ai nevoie de mine! trebuie cumpărat, fiind cu atât mai puțin o necesitate. Cu câteva luni înainte de nuntă, cineva m-a adăugat pe un grup de Facebook intitulat Idei pentru mirese și nașe. Am rămas stupefiată când am citit unele postări de acolo: pahare, buchete, brățărici, căni și prosoape personalizate, extensii, gene, tencuială absolut-mată pentru exterior (-ul feței), candelabre, cadouri ”obligatorii” pentru nași, baloane de tot felul, salon, pastile, capoțele și tricouri cu mesaje haioase pentru dimineața nunții, pungi, leduri, umerașe personalizate, cutie pentru verighete, inimi uriașe din plastic de agățat pe mașină și un milion de alte împopoțonării care mai de care mai kitschoase, la prețuri foarte mari. Intram uneori pe profilul doamnelor de acolo, care vociferau intensiv despre ce este absolut necesar să achiziționezi la nuntă – pentru deochi, tradiții și obiceiuri: cum să arunci atâția bani pe zorzonele, când ție îți pică țigla de pe casă, ai mașină din `89 și te speli cu 3 în1? Nunta trebuie să fie un moment de bucurie, nu un eveniment pentru care să stai în rate la bancă până după divorț!

Ce am încercat noi să facem și ce îți recomandăm și ție? Alege doar detaliile care te reprezintă. Apoi, alege în funcție de ce rol și întrebuințare le vei oferi acestor detalii, post-eveniment. Multe dintre acestea costă forte mult, însă sunt obiecte cu unică întrebuințare. Ia întotdeauna în calcul variantele economice: înainte de a te avânta spre magazinele de brand, purică pentru jumătate de oră site-urile care îți oferă aceleași produse, dar care au nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a ajunge la tine.

Am deasupra bibliotecii căteva cutii cu tuburi de sclipici, papetărie, lipici, felinare și materiale pentru aranjamente: din fericire, le voi folosi cu siguranță la următoarea școală biblică de vară, însă nu avem toți aceleași preocupări sezoniere. Poți re-vinde, închiria sau dona lucrurile care au rămas în exces? Se mai poate bucura cineva de accesoriile folosite de tine, sau le vei stivui în podul de acasă, alături de caietele de teme din generală?

 

Dar oare…în ce merită să investești la nuntă?

  Indiferent de numărul de participanți, îți recomand să investești într-o echipă profesională foto-video, în mărturii și în atmosfera de pe parcursul nunții. Cu asta rămâi la sfârșit, atât tu, cât și invitații. Stomacul se golește, gâtul se usucă din nou iar privirea este atrasă la nesfârșit de noi și noi luminițe. Niciodată nu vor fi ale tale cele mai wow! Însă momentele înrămate pentru o viață, înregistrarea clipelor solemne în care ați spus DA! în fața întregii lumi și starea de un bine nostalgic ce te cuprinde când te gândești la una dintre ceremoniile deosebite la care ai participat, dăinuiesc pentru totdeauna.

Nu știu cum a fost la nunta ta sau cum îi dorești să fie, știu însă că la a mea am făcut o mulțime de greșeli, în special pe plan financiar. Întotdeauna vor apărea neprevăzute, indiferent cât de bine îți planifici bugetul, în special dacă este vorba de un eveniment ”do it yourself” – de la cosit terenul pentru ceremonie la construit grupuri sanitare, de la cumpărat și amenajat cort, la închiriat mașină de transportat mâncarea. Însă satisfacția de a fi ales un lucru cu chibzuință nu poate fi egalat de scăpările făcute sub presiunea timpului, cu câteva zile înainte de nuntă.

Nunta ține o singură zi. Căsnicia ține o viață întreagă.

Asigură-te că ești la fel de preocupată de calitățile tale de tânără soție, precum ești de interesată de crinolina rochiei, că citești la fel de multe cărți despre managementul conflictului în relațiile de cuplu, pe cât de multe oferte de locație parcurgi, că te rogi pentru viitorul vostru în doi cu aceași ardoare cu care te rogi să nu plouă în ziua nunții.

Pentru că, draga mea, îți spun cum mi-au spus și mie altele înainte și nu le-am crezut:

      Nunta vine și trece. Singurii invitați permanenți rămâneți voi doi…

 

 

Fotografii: UltraViolet Photography.

 

 

2 gânduri despre „4 aspecte ale nunții tale în care nu merită să investești mulți bani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s